Beschrijving event:
INLEIDING
De Blockchain technologie is in 2008 ontstaan samen met de Bitcoin, de gekende en uiterst speculatieve cryptomunt. De bitcoin heeft een bedenkelijke reputatie, onder meer door het heel grote verbruik van elektriciteit dat ermee gepaard gaat. De blockchaintechnologie zelf wordt voorgesteld als een technologie die onder andere de ‘tussenpersoon’ overbodig zou maken. Zo zouden notarissen en in het kader van ‘smart contracts’ zelfs advocaten en rechters overbodig worden. Inmiddels zijn vrij veel ernstige bedrijven begonnen te investeren in blockchains. Het gaat dan vooral om ‘private blockchains’ eerder dan om ‘publieke blockchains’.
Wat is een blockchain? Wat zijn publieke en private blockchains? Hoe zit het met de tussenpersoon? Zijn duurzame businessmodellen op basis van blockchains mogelijk? Kunnen deze juridisch voldoende sterk onderbouwd worden? Wat zijn smart contracts? Deze vragen raken het wezen van de blockchain maar het is moeilijk om hiervoor volledige en eenduidige antwoorden te vinden.
Op deze vragen een grondig en overzichtelijk antwoord geven is net wat deze workshop doet. Op een begrijpelijke wijze bespreken we de technologie van de publieke en de private blockchain. Dit zal ons toelaten een genuanceerd beeld te vormen van wat blockchains wel en niet kunnen.
Verder bespreken we duurzame businessmodellen die op basis van private blockchains mogelijk zijn. Zo begrijpen we waarom veel bedrijven inderdaad in blockchains investeren. Deze businessmodellen situeren zich vooral op een nieuwe en rijke manier van samenwerken tussen ondernemingen onderling of tussen ondernemingen en consumenten.
Via deze businessmodellen komen we zo tot de verschillende elementen die nodig zijn om deze businessmodellen een sterke juridische onderbouw te geven. Deze zijn vooral contractueel van aard. We werken een overzichtelijk model uit voor deze verschillende en onderling afhankelijke contracten, met nadruk op clausules die eigen zullen zijn aan de blockchain.
Resultaat:
- Begrippen als blockchain, publieke en private blockchain, consensusmechanisme, smart contract zullen voor u geen geheimen meer hebben.
- U zal het potentieel van de private blockchain, die in veel bedrijven wordt ontwikkeld, naar waarde kunnen inschatten.
- U zal de juridische onderbouw van de publieke en van de private blockchain goed kunnen inschatten.
- Dit alles zal u toelaten in projecten of casussen gefundeerde adviezen en voorstellen te formuleren.
Inhoud:
- Inleiding: de beloftes van de (publieke) blockchain technologie
- Wat u van blockchain moet kennen: de basisblokken van de blockchain begrijpelijk en overzichtelijk uitgelegd
- Duurzame business modellen voor private blockchains
- Juridische aspecten van het gebruik van publieke en private blockchains
Smart contracts in het kort
SPREKERS
Tom Catteau is burgerlijk ingenieur en 20 jaar actief geweest in IT als software engineer, business analist en project manager. Na een Masterdiploma in de rechten te hebben behaald is hij sinds 5 jaar IT-lawyer. Hij specialiseert zich hierbij vooral in complexe IT-contracten, GDPR, en de juridische aspecten van nieuwe technologieën als blockchain en kunstmatige intelligentie.
Tom heeft veel ervaring met het geven van workshops en houdt ervan deze materies op bevattelijke wijze aan te brengen in kleinere groepen om zo direct terug te koppelen naar de interesses, ervaringen en vragen van de deelnemers. Dit verhoogt de interactiviteit en de betrokkenheid van de deelnemers en waarborgt zo een grote relevantie voor hun professionele ontwikkeling.
Hij is auteur van het boek ‘Agile GDPR voor project managers’ en werkt aan twee boeken rond blockchain technologie en kunstmatige intelligentie
LOCATIE
Hotel nazareth Van der Valk
E17 Gent-Kortrijk
afrit tankstation
Gratis parkeren
UUR
Ontvangst vanaf 12.45 u met mogelijkheid om te lunchen (inbegrepen in prijs)
Aanvang seminarie 13.30 u
Einde seminarie 17.30 u – mogelijkheid tot vraagstelling
VERZORGING
Gevarieerd broodjes en hapjesbuffet, gebak met koffie, frisdranken, water, thee
ACCREDITATIE
Orde van Vlaamse balies: aangevraagd voor 4 juridische punten
AANWEZIGHEIDSATTEST
Het aanwezigheidsattest wordt na het seminarie overhandigd of per email toegezonden.
Zie ook algemene voorwaarden en reglementen beroepsorganisaties
PRIJS
Erkenningsnummer KMO-portefeuille: DV.O214984
185 € inclusief BTW
92 € plus BTW indien u met de KMO portefeuille betaalt ! Zie hieronder !.
Vergeet niet u te registreren voor de KMO-portefeuille.
U verkrijgt een aanzienlijk financiëel voordeel voor al uw opleidingen, te weten -40% van de netto-prijs.
Het is éénvoudig, éénmalig en wijst zichzelf uit.
Klik hier en volg de stappen.